AMD 7nm Epyc CPU biedt kernverbeteringen, enorme prestatiewinst

Deze site kan affiliate commissies verdienen via de links op deze pagina. Gebruiksvoorwaarden.

Tijdens het Next Horizon-evenement vandaag onthulde AMD substantiële nieuwe details over zijn 7nm-server-CPU met codenaam Rome. De nieuwe chip debuteert op een belangrijk moment voor AMD. De eerste server-CPU, Epyc, heeft lovende woorden en goedkeuring gekregen, waaronder een nieuwe aankondiging van ondersteuning door Amazon. Epyc 2 is in sommige opzichten nog belangrijker. Bedrijven zijn intrinsiek conservatief en bedrijven hebben niet de neiging om met een klap van CPU-leverancier naar CPU-leverancier te springen. Door AMD CPU's in meer bedrijven te duwen, wordt een duurzame routekaart en het vermogen getoond om nieuwe productgeneraties te leveren die effectief blijven concurreren. AMD's Rome onthullingen impliceren dat hun eerste 7nm-chip inderdaad deze winst zal waarmaken. (Excuses voor aardappelfoto's – ik ben een erkende ellendige fotograaf.)

Volgens AMD's CTO, Mark Papermaster, zullen de Epyc CPU's van de tweede generatie een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp bevatten. De doorvoer van drijvende komma's is verdubbeld dankzij de invoering van 256-bits AVX2-registers. Load / Store-bandbreedte is ook verdubbeld, en de dispatch en retire bandbreedte van de CPU zijn beide toegenomen, evenals de micro-op cache. EPYC

Deze verbeteringen moeten de Epyc en Ryzen-prestaties aanzienlijk verhogen, hoewel AMD niet heeft aangegeven of het de kloksnelheid van 7nm Ryzen- en Epyc-CPU's zou verlagen bij het uitvoeren van AVX2 op dezelfde manier als Intel doet. 128-bits AVX2-ondersteuning werkte eigenlijk best goed voor AMD in Ryzen – servertests en vergelijkingen toonden aan dat hoewel Intel een duidelijk voordeel had in sommige FPU-werkbelastingen, AMD behoorlijk sterk was, of zelfs prestatieverbeterend in andere.

Wat ondersteuning voor PCIe 4.0 betreft, biedt AMD achterwaartse compatibiliteit met bestaande Napels-platforms en toekomstige compatibiliteit met het AMD-platform in Milaan, gegarandeerd. Dat betekent dat de CPU PCIe 3.0 of 4.0 kan gebruiken, afhankelijk van het platform in kwestie.

Infinity Fabric krijgt ook een grote update, maar sommige details zijn niet bekendgemaakt. Zoals sommigen hebben voorspeld, zal Epyc 2 AMD's eerste CPU zijn om chiplets te implementeren op basis van 7nm, terwijl het I / O-blok op 14nm is gebouwd. Dit is niet noodzakelijk een slechte zaak. Naarmate node shrinks vorderen, is contact- en interconnectieweerstand een belangrijke beperkende factor geworden voor het verbeteren van de algehele prestaties. Het heeft niet per se veel intrinsiek voordeel om eenvoudigweg meer kabels en pads in kleinere en kleinere ruimtes te verpakken – en dus splitst AMD zijn I / O en chiplets in twee afzonderlijke secties.

De huidige Infinity Fabric-implementatie van AMD is met elkaar verbonden zoals hieronder (focus op de lichtere pijlen binnen elke CPU, niet op de cross-CPU-koppelingen).

De nieuwe Infinity Fabric van de tweede generatie ziet er nogal anders uit:

Het is niet duidelijk welke impact dit heeft op de latency, maar het laat zien hoe AMD zal vermijden wat een significant probleem zou kunnen zijn. Met acht DDR4-kanalen en vermoedelijk een verdubbelde chipdichtheid (waarnaar AMD verwijst zonder enige formele kerntellingen voor Epyc 2 te geven), zou AMD slechts één DDR4-kanaal per acht CPU-kernen gehad hebben. Dat is aanzienlijk minder dan vorige ontwerpen. Met deze aanpak moet dit probleem worden voorkomen door volledige DDR4-bandbreedte beschikbaar te maken voor elke set kernen die er toegang toe moet hebben.

Er zijn nog een aantal specifieke details die we niet hebben, waaronder informatie over hoeveel stroomverbruik van Infinity Fabric is verbeterd of hoeveel bandbreedte het biedt in de nieuwe CPU's. Ik zou lezers waarschuwen voor de conclusie dat deze doorvoerverbeteringen in load / store en FPU een enorme impact op de prestaties zullen hebben. De mate van ondersteuning hangt af van de toepassingsspecificaties en de knelpunten in het oorspronkelijke Epyc-ontwerp. Haswell, als je je herinnert, beloofde een aantal substantiële lage bandbreedte en doorvoerswinsten, maar de feitelijke toename in de meeste software was veel kleiner.

Toch ziet Epyc 2 er uit als een krachtige chip op basis van wat we tot nu toe hebben gezien. We kennen geen exacte klokken of kerndistributie, meer dan een maximale 64-core CPU (een opmerking uit het stadium leek te impliceren dat kloksnelheid op 7nm klein is, maar we hebben dat nog niet kunnen bevestigen). Maar tussen de IPC-winst en de verwachte toename van de kerntelling zou Epyc 2 een aanzienlijke verbetering moeten opleveren in vergelijking met zijn voorganger.

Volgens Lisa Su biedt Rome een 2x prestatieverbetering per socket en een 4x verbetering in FPU-prestaties per socket op basis van vorige generatie CPU's. Dat is een enorme geclaimde verbetering en we verwachten dat dit de beste scenario's weerspiegelt – uiteraard zullen toepassingen die niet perfect schalen van 32 cores naar 64 cores niet dat doel bereiken – maar in de juiste omstandigheden zou Epyc 2 een prestatietitel moeten zijn.

Het enige voorbehoud hiertegen? AMD gaf absoluut geen richtlijnen over wanneer de CPU zou kunnen starten, na "2019." Nee 1H, nee 2H. Dit laatste stukje informatie, afgeleverd aan het einde van de presentatie, maakt het veel moeilijker om de potentiële impact van de lancering te beoordelen. Als 1H gewoonlijk wordt gelezen als "Juni", "2019", kan gelezen worden als "December" onder exact dezelfde theorie. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit waar zou zijn, maar het ontbreken van zelfs een driemaandelijks tijdsbestek versoepelde de energie van de aankondiging van AMD in het algemeen.

Nu lezen: Nvidia Tesla, AMD Epyc naar Power Nieuwe Berkeley Supercomputer, Epyc Achievement: AMD nu beschikbaar voor Oracle Cloud Compute Instances, en AMD Will Fab zijn 7nm 'Rome' Epyc CPU's bij TSMC, Not GlobalFoundries