En dat betekent bijna niets

Ondanks de vrij hoge prijzen van minstens $ 49.000 (het equivalent van ongeveer 43.195 euro) blijft de Tesla Model 3 verkopen als gesneden brood, er zijn nog lange wachttijden en in Europa is de compacte elektrische auto nog steeds niet beschikbaar. Na veel inspanning is Tesla erin geslaagd om de Model 3-productie te verhogen tot meer dan 5.000 exemplaren per week – wat ook de verkoop ten goede komt. In augustus 2018 verkocht Tesla voor de eerste keer meer dan Audi (20.907), met 23.175 auto's op de Amerikaanse markt, volgens de Carsalesbase-website. Ook in september en oktober loopt Tesla voor op Audi. Oktober was echter geen goede maand voor beide merken: de omzet van Tesla daalde aanzienlijk ten opzichte van de vorige maand, aldus Carsalesbase, die de e-autolandbouwer achter zijn rivalen duwde in termen van groei. Voor Audi liep een groeicurve van meer dan negen jaar in oktober ten einde. In 2018 (inclusief oktober), is Audi echter nog steeds ruim voor op Tesla (134.862) met 183.476 verkochte auto's.


Hoewel het doorgeven van Tesla aan Audi in de verkoop op de Amerikaanse markt een mooie kop is, geven de Amerikaanse marktaandelen van beide fabrikanten een indicatie van de relevantie van deze cijfers. In 2017 bedroeg het marktaandeel van Audis 1,3 procent, Tesla was 0,29 procent. Aan de top zijn merken zoals GM, Ford en Toyota, die allemaal een marktaandeel van elk meer dan 14 procent hebben. Dus verkocht Ford op de Amerikaanse markt alleen al in oktober met 184.108 voertuigen meer dan Audi en Tesla tot nu toe in 2018. Alleen van de F-serie Ford zat in oktober van 70.438 exemplaren, op alle modellen, de fabrikant van januari tot oktober 2018 met 1.987.481 voertuigen.


Audi e-tron

Foto: Audi

Tesla heeft Audi sinds de verkoop in de VS sinds augustus 2018 ingehaald, maar daar zijn beide fabrikanten in vergelijking met GM, Ford en Toyota op extreem lage niveaus te koop. Tesla's Model X valt Audi al snel aan met de ook puur elektrische e-tron (afbeelding).

Andere fabrikanten aanzienlijk sterker

Volgens US voertuigbeoordeling en automotive onderzoeksbureau Kelley Blue Book, Amerikaanse modellen verkocht drie modellen in de eerste zes maanden van dit jaar: de Jeep Cherokee met 39,8 procent, de Toyota Tacoma met 22,9 procent en de Jeep Wrangler met 34,9 procent. In de top tien van de snelst groeiende modellen, zijn er alleen auto's van GM (Chevrolet), Ford, Toyota, Nissan, Chrysler (Jeep, Ram) en Honda.


De Tesla sinds augustus 2018 meer auto's verkocht in de VS markt als Audi is inderdaad een verwijzing naar de groei van de Amerikanen, maar deze strijd vindt momenteel plaats aan de onderkant van de verkoopstatistieken. Het is moeilijk te voorspellen of Tesla erin zal slagen door te gaan naar het bovenste derde deel van de verkoop – het pad is nog steeds erg ver.


Robyn Denholm erft Elon Musk

Robyn Denholm neemt de functie over van Tesla Board Chief van haar voorganger Elon Musk. De 55-jarige Australiër is afkomstig van de Australische telecomaanbieder Telstra, waar ze momenteel nog steeds werkt als hoofd financiën. Daarnaast is zij sinds 2014 lid van de Raad van Bestuur van Tesla, maar wordt zij beschouwd als iemand die niet zo dicht bij Elon Musk staat als veel andere bestuursleden.


Elon Musk is gedwongen om de positie te verlaten na een overeenkomst met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor het beïnvloeden van de prijs van Tesla-aandelen met misleidende tweets. Onmiddellijk na dit bericht werden de eerste namen voor een opvolger van Musk geruild. James Murdoch, zoon van media-ondernemer Rupert Murdoch en ook bestuurslid van Tesla, Al Gore, onder Amerikaanse vice-president Bill Clinton en ex-Boeing-baas Jim McNerney werden als veelbelovende kandidaten beschouwd.Robyn Denholm

Foto: Telstra

Neemt het voortouw in de raad van bestuur van Tesla van Elon Musk: de Australische Robyn Denholm.

Denholm had al contact met de auto-industrie in haar eerdere carrière: van 1989 tot 1996 werkte ze op de financiële afdeling van Toyota Australië. Ze heeft ook in de technische industrie gewerkt, waaronder computer- en softwaremaker Sun Microsystems en netwerkapparatuurprovider Juniper Networks. Denholm werd op 1 oktober 2018 benoemd tot Chief Financial Officer bij Telstra – zij zal parallel blijven werken tot haar opzeggingstermijn afloopt op 6 mei 2019.


Eindelijk, profiteer opnieuw

"Zoals ik eerder dit jaar zei, geloof ik dat we meer geld zullen uitgeven dan in alle andere kwartalen," zei Musk in een verklaring over 2:11. 2018 podcast van de Amerikaanse technologieblog "Recode". "Je moet nooit zelfgenoegzaam zijn, dus we moeten hard blijven werken, maar ik denk dat we de berg oversteken."


Na maandenlang problemen te hebben gehad met de start van de productie van zijn eerste elektrische auto met groot volume, rapporteerde Tesla $ 312 miljoen aan netto-inkomsten voor het jaar, van $ 6,8 miljard aan inkomsten in het derde kwartaal, in overeenstemming met de strikte GAAP-balans.


Goedkoper Model 3

Tesla moet eindelijk geld verdienen als een beruchte loss-machine. Daarom was er de gevierde als elektrische auto voor de massamarkt Model 3 tot nu toe alleen in relatief dure apparatuur van $ 86.000 (momenteel omgezet ongeveer 75.144 euro). Wanneer de hoop voor het basismodel voor 35.000 dollar (30.582 euro) is vervuld, zit het in de sterren. Maar Tesla lijkt een zekere prijsdruk te voelen – bied de Amerikanen nu tenminste een versie aan voor $ 45.000 (39.320 euro).


Het nieuwe instapmodel verschilt visueel niet van zijn duurdere broers en zussen. De lagere prijs is onder meer het gevolg van een batterij waarvan de behuizing net zo groot is als in de andere Model 3, maar minder cellen bevat. Het bereik neemt dus af met 81 tot 418 kilometer. Bovendien moet de klant met prestatieverliezen leven: de acceleratietijd van nul tot 97 km / h (60 mijl per uur) neemt toe van 4,5 tot 5,6 seconden en de topsnelheid wordt bereikt op 201 in plaats van 233 km / h. Omdat alleen achterwielaandrijving wordt aangedreven, is vierwielaandrijving alleen beschikbaar voor de duurdere varianten. En degenen die het misleidende assistentpakket "automatische piloot" voor rudimentair semi-autonoom rijden willen, moeten $ 5.000 (€ 4.369) extra betalen.


Tesla Model 3

Foto: Dani Heyne

Tesla biedt de Model 3 nu een nieuw instapmodel voor $ 45.000 (momenteel omgezet naar ongeveer 39.320 euro).

De nieuwe instapversie van Model 3 kan nu op de Tesla-website worden besteld. De leveringen zijn gepland om te beginnen in februari 2019 – maar de Amerikaanse fabrikant staat bekend om enorme vertragingen, aangekondigde data worden vaak uitgesteld door maanden achterstand.


Tequila uit Tesla

In januari van dit jaar kondigde Tesla-baas Elon Musk aan Vlammenwerper voor $ 500 het exemplaar (ongeveer het equivalent van 434 euro) te koop. De Pyromanen-apparatuur die op de markt wordt gebracht onder het merk "The Boring Company" (Musk opgericht tunnelbouw en infrastructuurbedrijf) is nu opgeleverd en had 3,5 miljoen dollar (3,04 miljoen euro) moeten opleveren. Nu de volgende slag: zoals altijd via Twitter, kondigt Musk een tequila aan genaamd "Teslaquila". Reeds op 8 oktober 2018 was Tesla in de VS Het Patent and Trademark Office beschermt het merk voor toekomstig gebruik. Onder het merk worden agave-schnaps (mezcal) en blauwe agave-schnaps (tequila) verkocht.


Misschien werd Elon Musk geïnspireerd door de Amerikaanse acteur George Clooney: in juni 2017 verkocht hij het Tequila-merk Casamigos, opgericht door hem en zijn vriend Rande Gerber, voor 700 miljoen dollar (608 miljoen euro) aan het Britse drankbedrijf Diageo. Afhankelijk van hoe goed Casamigos Tequila de komende drie jaar verkoopt, zou het opnieuw tot 300 miljoen dollar (260 miljoen euro) kunnen oplopen. Dus als Teslaquila succesvol is, zou Musk een aanzienlijke winst kunnen behalen bij de verkoop van het merk. Pikant detail op de rand: George Clooney was een van de eerste Tesla-klanten, hij beweert koper nummer vijf te zijn. In 2013 klaagde hij in interviews dat zijn Tesla vaak achterbleef met een pech onderweg. Elon Musk tweette boos dat Clooney waarschijnlijk snel zou klagen als zijn oude iPhone 1 een fout had.


Teslaquila is ontstaan ​​uit een grap van April Fool: op 1 april tweette Musk dat Tesla kapot was. Nu is hij buiten bewustzijn en omringd door Teslaquila-flessen.


Teslaquila

Foto: Elon Musk / Tesla

Label van zijn geplande Teslaquilas gepubliceerd door Twitter door Elon Musk.

Meer games voor Tesla-stuurprogramma's

Daarnaast is Musk op zoek naar game-ontwikkelaars. Met de huidige update van de Tesla-software zijn er al verschillende Atari-spelklassiekers in de auto gekomen, die worden gespeeld met het stuurwiel als een joystickvervanger of via het touchscreen. Met Missile Command (Shoot 'em up of "Ballerspiel" / 1980), Asteroids (Shoot' em up / 1979), Lunar Lander (Simulation, Atari-versie van 1979) en Centipede (Shoot 'em up / 1980) kan Tesla Gevangenen duiken nu in de arcade slotmachines van de late jaren 1970 / vroege jaren tachtig. Tempest (Shoot 'em up / 1980) en Pole Position (Cult Racing Simulation van Nacmo en Atari / 1982) zouden kunnen volgen. Dit is hoe Tesla het meest entertainende voertuig op de markt zou moeten worden.


James Murdoch trad op als opvolger van Musk

Volgens een rapport van de Financial Times zit James Murdoch al in de raad van bestuur als een onafhankelijk lid, dat anders grotendeels bemand wordt door familieleden en vrienden van Elon Musk. Murdoch heeft al interesse getoond in de hoofdpost, volgens de Financial Times – tegen half november zou de plaats bezet moeten zijn. Murdoch had eerder berichten in de leiding van zijn familie-mediabedrijf 21st Century Fox. De groep verkoopt grote delen van zijn activiteiten aan Disney, waarop Murdoch het bedrijf wil verlaten.


James Murdoch is het vierde kind van Rupert Murdoch. De 45-jarige is geboren in Londen en heeft zowel het Britse als het Amerikaanse staatsburgerschap. Hij stopte met film- en geschiedenisstudies aan de Harvard University en maakte daarna carrière in het bedrijf van zijn vader. Hij steunt de Clinton Foundation van ex-president Bill Clinton, die zich heeft gewijd aan klimaatverandering, ontwikkelingshulp en medische zorg.


James Murdoch is echter niet de enige die als Musk-opvolger wordt verhandeld: Al Gore, onder Bill Clinton US Vice President en tot op vandaag worden klimaatbeschermers en ex-Boeing CEO Jim McNerney ook als kandidaten beschouwd.


Musk verlaat Tesla Board

Elon Musk was terughoudend in het geschil met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission: hoewel hij mogelijk de CEO van Tesla blijft, maar minstens drie jaar voorzitter is van het moederbord. Bovendien moeten hij en Tesla elk $ 20 miljoen betalen (wat overeenkomt met ongeveer 17,2 miljoen euro).


Op 7 augustus 2018 maakte Musk via Twitter, Tesla, een prijs bekend van $ 420 per aandeel van de aandelenmarkt. Ter indicatie: hij voegde "financiering beveiligd" toe. Tesla-aandelen kregen tien procent meerwaarde. Naarmate de twijfels over het project sterker werden, stortte de cursus weer in – drie weken later liet Musk het plan vallen. Dit noemde de krachtige SEC op het plan. In een rechtszaak beschuldigde ze Musk ervan dat ze beleggers opzettelijk of roekeloos misleidde. Beleggers zouden zich moeten verlaten op Musk's Tweet van een deal die ze hadden besloten, wat hen aanmoedigde om aankopen te doen. Musk had echter alleen informeel gesproken met potentiële donoren gesproken over de terugtrekking van de aandelenmarkten, er waren geen beslissingen van rechtbanken. Het totaal van $ 40 miljoen Musk en Tesla zijn bedoeld voor de benadeelde beleggers.


De positie van Musk verzwakte aanzienlijk

Met de huidige overeenkomst trekt de SEC zijn claim in. Dit had verreikende consequenties kunnen hebben voor Musk. Bijvoorbeeld, de toezichthouder op de aandelenmarkt drong er bij hem op aan om voor het leven te worden geschorst op de posten van de raad van commissarissen in alle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Zijn positie is echter nu verzwakt. Hij wordt vervangen door een onafhankelijke voorzitter in het bestuur en twee nieuwe onafhankelijke leden treden toe tot de raad. Volgens de SEC zou de commissie ook nauwlettend moeten toezien op de communicatie van Musk met de investeerders – zijn tweet kwam tenslotte ook als een verrassing voor zijn collega's in de directiekamer van Tesla.


De raad van bestuur is niet alleen een controlerend orgaan voor Amerikaanse bedrijven, het bepaalt ook de toekomstige bedrijfsstrategie. Elon Musk als baas had altijd het advies achter zich en dus de volledige controle over Tesla. Dit is nu minstens drie jaar voorbij – volgens een rapport van de New York Times had hij kunnen ontsnappen aan een verbod van twee jaar. Musk faalde echter bij de oorspronkelijk voorgestelde deal en vroeg de SEC om een ​​rechtszaak aan te spannen. Bovendien dreigt hij meer tegenspoed: aldus, volgens Amerikaanse mediaberichten, onderzoekt het Amerikaanse ministerie van Justitie de aangekondigde beursterugtrekking. En nadat Musk de Britse duiker Vernon Unsworth, die betrokken was bij de redding van het door de grot ingesloten Thaise voetbalteam, meerdere keren expliciet bestempelde als pedofiel, meldde Unsworth hem voor belediging.


Gevaar voor Tesla vanwege de handelsoorlog van Trump

De poging van de huidige Amerikaanse president Donald Trump om de binnenlandse industrie te beschermen met straffende tarieven van alle Amerikaanse elektrische autofabrikanten Tesla hard. De handelsoorlog, die werd verbroken vanwege de straffende tarieven met China, leidde tot een enorme daling van de verkoop van Tesla in de Volksrepubliek, zoals het rating- en analysebedrijf S & P Global bepaalde. In juli daalde de export van elektrische auto's uit de VS naar China met 82,8 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Als vergeldingsmaatregel voor verhoogde tarieven op Chinese producten verhoogde China de tarieven op importwagens uit de VS met 25 procentpunten tot 40 procent.


Het grootste deel van de daling zal waarschijnlijk op Tesla toeslaan, omdat geen enkele andere Amerikaanse producent grote hoeveelheden elektrische auto's naar China heeft geëxporteerd. Bovendien is China na de VS de belangrijkste markt voor Tesla. In 2017 konden de Californiërs hun verkopen daar verdubbelen. Als eerste stap heeft Tesla de prijzen voor Model S en Model X in China verhoogd. Daarnaast wordt er een gigafactory gebouwd in Shanghai – maar het zal jaren duren voordat het begint met de productie.


Niet aantrekkelijk voor leidinggevenden

Ondertussen moet Tesla-baas Elon Musk het hoofd bieden aan het vertrek van andere sleutelfiguren. Begin september 2018 verliet hoofdaccountant Dave Morton Tesla zijn functie na slechts een maand in functie te zijn geweest. Als een reden gaf hij de immense publieke belangstelling voor de automaker en het hoge tempo van zijn werk. Nu neemt Justin McAnear, een andere hooggeplaatste werknemer van de financiële afdeling, de duik. Bovendien verlaat manager Gaby Toledano het bedrijf.


In de tussentijd wordt Musk in het openbaar losser: tijdens een live webcast-evenement met stand-up comedian Joe Rogan, dronk Musk whisky en stoned – het roken van marihuana is nu legaal in sommige Amerikaanse staten, waaronder Californië. Op de beurs was dit gedrag niet goed: het aandeel zakte met negen procent in.


Model 3 winstgevend volgens Amerikaanse ingenieur

Ondertussen beweerde de Amerikaanse ingenieur Sandy Munro dat de Model 3 voor Tesla een zeer winstgevende auto is, meer rendement zou kunnen opleveren dan BMW met de i3 of Chevrolet met de bout. Begin februari 2017 heeft Murno, hoofd van het ingenieursbureau Munro & Associates, Inc., door hem opgericht, zeer sceptisch over de Tesla Model 3, die hij net heeft bestudeerd. Zo noemde de ex-Ford-technicus in een video van het Amerikaanse online station Autoline de verborgen Toegang tot de onderbreking van de stroomtoevoer en het ontbreken van een mechanische deuropener aan de achterzijde als een tekort aan beveiliging. Hij had ook last van de wisselende en soms weelderige openingen van de Tesla en de slecht verwerkte deurafdichtingen. In een nieuwe video draait Murno nu 180 graden.


Enthousiast over de elektronische componenten

Voor veiligheid en verwerking van de Model 3 verliest Munro nu geen woord meer. Hij heeft de elektrische auto volledig gedemonteerd op de locatie van zijn bedrijf in Auburn Hills (55 kilometer ten noordwesten van Detroit, Michigan) en is erg blij met de afzonderlijke componenten. Murno zingt lof voor de diepe integratie van de elektronische componenten. Bovendien is hij overtuigd van de batterij: er zijn nieuwe cellen van het type 2170 geïnstalleerd. Deze cellen zijn 20 procent groter dan de voorganger-accu (van Model S en Model X) en leveren 50 procent meer vermogen dankzij een nieuwe chemische samenstelling.


Model 3-marge zou op 30 procent moeten zijn

Daarnaast wil Sandy Murno weten dat Tesla Model 3 kan bouwen met een winstmarge van 30 procent. De reden is naast de hoge integratie van elektronische componenten, het gebruik van zeer gunstige componenten. Zo kostte de binnenspiegel van een Model 3 slechts 29,48 dollar (25,19 euro), terwijl de onderdelen in de BMW i3 met 93,46 dollar (79,87 euro) en de Chevrolet Bolt met 164,83 dollar (141,59) Euro) zijn veel duurder. Onmiddellijk daarna houdt Munro een vel papier vast waarin een vergelijking van de gewichten van de binnenspiegel te zien is: het Tesla-onderdeel weegt 370 gram, de spiegel van de BMW 800 gram en de Chevy 910 gram. De reden voor de verschillende prijzen en gewichten is dat de Tesla-spiegel geen frame en geen door knoppen bediende functies vereist. De BMW-spiegel heeft twee knoppen en de spiegel van de bout is ook voorzien van een display voor de achteruitrijcamera. Murno is er al lang fan van om systemen minder complex te maken – naar zijn mening verhoogt dit de kwaliteit.

Financiële situatie erg gespannen

Zoals de Wall Street Journal meldt, vraagt ​​Tesla zijn leveranciers om reeds betaalde bedragen terug te betalen. Deze facturen dateren van 2016. Opmerkelijk: Tesla benadrukt dat deze terugbetalingen belangrijk zijn om het bedrijf voort te zetten – het geld is een investering in een gemeenschappelijke toekomst met gedeelde groei. Tot nu toe is niets bekend over het bedrag van de benodigde bedragen. Consultant Dennis Virag, oprichter en CEO van Automotive Consulting Group, Inc. uit Ann Arbor, Michigan, noemt de wenselijkheid voor latere kortingen wanhopig en belachelijk, omdat Tesla zich bezighoudt met zijn eigen winstgevendheid en niet met de winstgevendheid van zijn leveranciers. Maak gedachten.


Tesla heeft nooit liquiditeitsproblemen gegeven. De opstart van de Model 3-productie is blijkbaar duur geworden voor de Groep. In ruil daarvoor lijkt de verkoop van de felbegeerde Model 3 momenteel niet genoeg winst te genereren. De economische nieuwsservice Bloomberg wil berekend hebben dat Tesla in het eerste kwartaal van 2018 $ 7.430 (omgerekend circa 6.349 euro) per minuut heeft verbruikt, wat neerkomt op een kapitaaluitstroom van één miljard dollar (855 miljoen euro) in de periode. Sceptische analisten vragen nu hardop of Tesla dit jaar zonder geld kan komen. Het investeringsbankbedrijf Goldman Sachs is van mening dat de fabrikant eind 2020 10 miljard dollar (8,55 miljard euro) nieuw kapitaal nodig heeft.


Reeds in mei 2018 was Tesla-CEO Elon Musk optimistisch dat hij in staat zou zijn om aan de kapitaalvereisten te voldoen met stijgende verkoopcijfers, en hij beloofde winst voor de tweede helft van het jaar. Ondertussen is de discussie over de pre-orders van Model-3 opnieuw oplaaien. De gelegenheid is een analyserapport, gebaseerd op de New Yorkse investment bank Needham & Company Tesla-aandelen naar beneden van "holding" op "verkopen" gedeclasseerd. Vergeleken met het Amerikaanse economische kanaal CNBC, vertelde een analist de bank dat de annuleringen en dus de restituties het aantal nieuwe bestellingen en dus aanbetalingen hadden ingehaald. Redenen zijn onder meer de onbeschikbaarheid van het basismodel van $ 35.000, de geleidelijke afschaffing van belastingvoordelen in de VS en de lange wachttijd. Musk geeft aan dat er vorige week 5.000 nieuwe bestellingen voor de Model 3 waren, minus annuleringen.


Tesla Model 3

Compacte elektrische auto in het rijverslag

Hoge prijs voor productietoename

Waarom Tesla ondanks de potentieel hoge winstmarge in Model 3 dagelijkse verliezen schrijft, geeft de expert geen commentaar. Onlangs was Tesla-baas Elon Musk vertrapt om eindelijk het lang aangekondigde 5.000 Model 3 per week te bouwen. In de laatste week van juni werkte het uiteindelijk, zelfs als de prijs hoog was: vanuit Duitsland werden over de dure luchtwegmachines gevlogen, een derde productielijn werd in een tent gecreëerd, arbeiders werden afgetrokken van de nu halt toeropende Model-S productie en de California Occupational Safety and Health is een permanente gast in de fabriek in Fremont, Californië. De productie zal naar verwachting toenemen tot 6.000 halverwege augustus en 8.000 exemplaren per week op middellange termijn. Ter vergelijking: VW bouwde 2017 meer dan 18.570 golf per week.


Voorafgaande bestellingen van 420.000 model 3 zijn nog niet verwerkt. De basisvariant van $ 35.000 is nog steeds niet beschikbaar. En hoewel iedereen die een Model 3 heeft besteld al van tevoren $ 1.000 heeft betaald, moet iedereen die wil dat hun auto sneller wordt gebouwd, nu nog eens $ 2500 uitgeven.


Beleggers willen meer vrede en werk

De nerveuze toestand van Elon Musk had steeds meer te lijden onder Model 3-productieproblemen. Dus nam hij via Twitter de valse meldingen van de media over. Om de onlangs in een Thaise grot opgesloten jonge dieren te redden, presenteerde hij een onderzeeër, die ter plaatse als ongeschikt was geclassificeerd. De Britse duiker Vern Unsworth, die betrokken was bij de succesvolle redding, pulpte de onderzeeër van Musk als een PR-stunt. Musk reageerde vervolgens via Twitter met een verklaring die aanstootgevend zou kunnen zijn. In de tussentijd heeft Musk daarvoor zijn excuses aangeboden. Het gedrag van Muscle raakt langzaamaan minder aantrekkelijk voor zijn investeerders: James Anderson van de baas van Tesla wil bijvoorbeeld meer vrede en focus op het werk. Het fonds van Anderson heeft $ 4 miljard (ongeveer 3,4 miljard euro) in Tesla-aandelen.


Tesla Gigafactory

De batterijfabriek begint te werken

Tesla kondigt terugtrekking aan van retraite op de beurs

Gedurende 17 dagen hield Tesla-baas Elon Musk de financiële wereld in spanning met zijn waaghalsplan van een retraite op de aandelenmarkten van de pionier van de elektronische auto. Nu is het roekeloze plan om Tesla van de aandelenmarkt af te halen opnieuw begraven in iets meer dan twee weken. Zoals Wirtschaftswoche meldt, kan deze actie ernstige juridische gevolgen hebben. De Securities and Exchange Commission heeft al dagvaardingen gestuurd voor misleidende verklaringen en mogelijke marktmanipulatie, volgens de Amerikaanse media, ook een rechtszaak dreigt. Meer dan 15 advocatenkantoren trommelen samen aandeelhouders die zich vergissen door Musk. Zoals de Wall Street Journal meldt, zou een mogelijke VW-verbintenis wel eens achter de planverandering van Musk kunnen liggen. VW moest $ 30 miljard investeren in Tesla met andere investeerders, waaronder Silver Lake. Maar Elon Musk weigerde, omdat VW te veel invloed zou hebben gekregen.


Eerder, Tesla CEO Elon Musk wilde zijn bedrijf van de aandelenmarkt halen. "Ik denk dat dit de beste manier is om verder te gaan", schreef hij op dinsdag (7.8.2018) aan het personeel van het bedrijf van elektrische auto's in een ronde mail. Tesla publiceerde de brief onder de maximale druk van de financiële markten – Musk had eerder met zijn tweets zo'n chaos op de beurs veroorzaakt, dat de handel in de aandelen tijdelijk werd gestopt. De Financial Times heeft gemeld dat het Saoedische staatsfonds op grote schaal Tesla is binnengegaan en maximaal 5 procent van de Tesla-aandelen bezit. Toen kondigde Musk in een tweet aan dat hij overwoog om Tesla te privatiseren tegen een beurskoers van $ 420, dus het uit de aandelenmarkt halen. De financiering ervan is al beveiligd. Een definitieve beslissing was nog niet gevallen.


,