Karstadt en Kaufhof kunnen samengaan

Het Federal Cartel Office heeft de fusie van Karstadt en Kaufhof goedgekeurd. De wedstrijdbeambten hebben geen reserveringen. Met de nieuwe joint venture warenhuizen zou dit nu heel snel kunnen zijn.

De fusie van de twee laatste grote warenhuisketens in Duitsland, Karstadt en Kaufhof, staat niet langer in de weg. Het Bundeskartellamt heeft de geplande fusie goedgekeurd en afgezien van eventuele vereisten of een diepgaande evaluatie. Voor zijn audit had het bureau ongeveer 100 handelsbedrijven en leveranciers geïnterviewd, waaronder de grootste online retailers en fysieke retailers in Duitsland.

Het Bureau heeft geen mededingingsbezwaren bij de fusie, zei Andreas Mundt, president van het Federal Cartel Office, noch bij de consument noch bij de fabrikanten. Hij noemde als rechtvaardiging, bijvoorbeeld de online handel, waardoor consumenten een steeds breder scala aan alternatieven op de markt zouden hebben.

De fusie zou dus deze maand kunnen worden afgerond, op tijd voor de kerstbusiness.

Achtbaanrit naar de fusie

Lange was gevochten over de samenvoeging van de twee huizen. Reeds in 2015 had de Oostenrijkse Karstadt-eigenaar René Benko plannen aangekondigd om de concurrentie over te nemen. En toen waren de onderhandelingen met het Canadese moederbedrijf van Kaufhof, Hudson's Bay Company (HBC) voor de geplande joint venture van Kaufhof, Karstadt en Karstadt Sport opnieuw en opnieuw vastgelopen.

Alleen al dit jaar hadden de twee bedrijven begin juli aangekondigd dat ze uiteindelijk overeenstemming hadden bereikt en de belangrijkste punten voor de fusie hadden vastgesteld. Alleen de details zouden moeten worden verduidelijkt – en alleen de autoriteiten zijn het daarmee eens.

Maar dan de stap achteruit: een bankensyndicaat dreigde alle plannen omver te werpen. De reden was een oude lening, waarmee HBC jaren geleden ongeveer 40 Kaufhof-panden had gefinancierd. Het consortium dreigde nu om de openstaande vorderingen tot betaling van ongeveer 1,3 miljard euro te eisen. Toch was het alleen de noodlijdende zakelijke balans van beide warenhuizen die voor het eerst het idee van de fusie had veroorzaakt. Kaufhof en Karstadt konden eindelijk een zucht van verlichting slaken in september: er was een compromis met de banken, en dus was de fusie weer op gang gekomen.

Nieuwe groep moet meer dan 230 locaties bedienen

In 2015 werd Kaufhof overgenomen door HBC, maar daarna bleef de verkoop kelderen. Kaufhof adviseert momenteel de vakbond ver.di over hoe de groep kan worden geherstructureerd. Lange tijd zag Karstadt er ook niet gelukkig uit. Jarenlang schreef de keten rode cijfers.

Kaufhof heeft 96 vestigingen in Duitsland en Karstadt, onder de Oostenrijkse eigenaar René Benko, heeft 82 warenhuizen. De nieuwe retailgigant heeft 243 locaties in heel Europa en heeft in totaal ongeveer 32.000 mensen in dienst. De meerderheid van de aandelen in het nieuwe bedrijf zal in de toekomst worden gehouden door de Signa-holdingmaatschappij van de eigenaar van Karstadt: 50,01 procent en HBC 49,99 procent.

Op 9 november 2018 rapporteerde Tagesschau24 over dit onderwerp om 10:00 uur en de Tagesschau om 10:42 uur.

,