Wereldwijde ontbossing: invoer van soja, zware vrachtwagens met de "bos" voetafdruk van Frankrijk

Een sojabonenveld in de vlaktes van Cerrado, in de buurt van Campo Verde. – YASUYOSHI CHIBA / AFP

  • De jaarlijkse gemiddelde "bos" voetafdruk van een Fransman is 352 m², het equivalent van vier gemiddelde huizen, zegt Envol Vert, die de impact berekende van onze import op de wereldwijde ontbossing.
  • Sojabonen, aanwezig in het veevoer van onze industriële landbouwbedrijven – voornamelijk pluimvee, melkkoe en varkensvlees – zijn de belangrijkste oorzaak van ontbossing van onze consumptie. Vooral in de savanne van Cerrado in Brazilië, waar we de meeste van onze sojabonen importeren.
  • Envol Vert en WWF roepen de regering op om deze kwestie van soja niet te vergeten in de nationale strategie tegen geïmporteerde ontbossing die het voorbereidt. De nummers? Herleef een Franse soja-industrie en maak onze import meer verantwoordelijk.

352 m² door Frans. Dat is het equivalent van vier gemiddelde woningen … Dit is het bosgebied dat nodig is om de levensstijl en consumptie van een gemiddelde Fransman te ondersteunen. De berekening is Envol Vert, Franse vereniging voor bosbescherming. in
 een studie die donderdag werd gepubliceerd, was gebaseerd op de gemiddelde consumptie van Franse belangrijke producten uit zeven land- en bosbouwgebieden die het risico lopen ontbost te worden.

Ten minste 5,1 miljoen hectare in vijf jaar

Onder hen is soja, een plantaardig eiwit dat veel wordt gebruikt in de veehouderij. Maar ook palmolie gevonden in de samenstelling van voedingsproducten en brandstoffen. Of hevea, natuurlijk rubber voor het maken van banden. "Het is nog steeds cacao, het leer van je schoenen, pulp of hout waarvan de productiemethoden nadelige gevolgen kunnen hebben voor bossen op duizenden kilometers van Frankrijk", zegt Boris Patentreger, mede-oprichter van Groene vlucht.

"Het equivalent van een oppervlakte van 15 miljoen hectare is elk jaar nodig om te voorzien in de Franse behoeften aan deze zeven land- en bosbouwmaterialen", voegt Arnaud Gauffier, verantwoordelijk voor landbouw en voedsel bij WWF Frankrijk, eraan toe. De NGO bracht ook deze donderdag een studie uit over het voetafdruk "bos" van Frankrijk, deze keer berekend in het hele land.

Dit betekent niet dat deze vijftien miljoen hectare elk jaar verdiend worden in het bos. "Maar we schatten dat Frankrijk de afgelopen vijf jaar potentieel heeft bijgedragen tot" ontbossing "van 5,1 miljoen hectare, ongeveer tweemaal zo groot als Bretagne, door de invoer van deze zeven grondstoffen," vervolgt Arnaud Gauffier.

Vlak voor de nationale strategie om geïmporteerde ontbossing tegen te gaan

Deze twee onderzoeken worden deze donderdag niet toevallig gepubliceerd. In de komende dagen – tenzij een nieuw rapport wordt uitgebracht – moet de regering haar nationale strategie ter bestrijding van geïmporteerde ontbossing (SNDI) publiceren. Het bestand staat al sinds maart op tafel en was het onderwerp van een consultatie deze zomer. Het probleem weergegeven? "
Beëindig de invoer in Frankrijk van bos- of landbouwproducten die bijdragen aan ontbossing, inclusief indirecte veranderingen in landgebruik, "zegt het ministerie van Ecologische Transitie. Met, in focus, het doel om in 2030 aan te komen op nul impact van de Franse import op ontbossing.

Envol Vert en WWF werden geraadpleegd tijdens de ronde tafels. "We merkten dat niemand had geprobeerd om precies de impact van onze invoer op ontbossing te kwantificeren, betreurt Arnaud Gauffier. We wilden deze leemte opvullen met deze twee studies. "

En om te eindigen, kregen sommige in het voorbijgaan ideeën. "In de hoofden van mensen zoals in de actieplannen van bedrijven, is de productie van papier, hout en palmolie het meest geassocieerd met ontbossing, merkt Boris Patentreger op. Ze vertegenwoordigen slechts 11% van de bosvoetafdruk van een gemiddelde Fransman. "

Een grote vergeten, soja

Frankrijk importeert jaarlijks belangrijke hoeveelheden hout [7,3 millions de tonnes] en pulp [8,2 millions de tonnes]. "Maar deze twee producten worden geïmporteerd uit plantages die voornamelijk in Europa liggen, legt Arnaud Gauffier uit. Deze kanalen kunnen hun praktijken nog steeds verbeteren, maar het risico van ontbossing in verband met hun productie is laag. Wat palmolie betreft, wordt de teelt ervan regelmatig uitgekozen vanwege de aanzienlijke ontbossing die deze veroorzaakt in Indochina en Maleisië, de twee belangrijkste producerende landen.

Envol Vert en WWF rangschikken palmolie tussen de Franse importen die het grootste risico van ontbossing inhouden. "Maar we importeren elk jaar iets minder dan een miljoen ton", zegt Arnaud Gauffier. Tegen 4,8 miljoen ton sojabonen waarvoor 2,8 miljoen hectare nodig is. Sojabonen zijn een ander hoog risico gewas voor ontbossing. "

Het is dan in deze cultuur dat de twee NGO's de cursor willen plaatsen. "Deze invoer van sojabonen is tegenwoordig erg weinig in het vizier, omdat ze alleen 206 van de 352 m² van de gemiddelde bosvoetafdruk van een Fransman vertegenwoordigen", zegt Boris Patentreger.

De Savannah Cerrado knabbelde beetje bij beetje

Frankrijk is inderdaad een van de belangrijkste landen die soja importeren. Met name gebakjes worden gebruikt voor het voederen van pluimvee, varkens en melkkoeien. Het is een zeer goede bron van eiwitten. Maar deze soja die Frankrijk invoert, komt veel van Brazilië, de grootste exporteur van de wereld sinds 2005, waar de teelt wordt gedaan ten koste van de bossen. "Niet zozeer van de Amazone elders. Sinds 2006 is er een moratorium op de teelt van sojabonen om alle leveranciers die sojabonen hebben verbouwd uit recent ontboste percelen van commerciële zenders uit te sluiten. "Dit moratorium is relatief effectief gebleken, zegt Boris Patentreger. Maar de teelt van sojabonen heeft het land verplaatst naar de
Cerrado, een uitgestrekte beboste savanne, minder beschermd. "De Cerrado is een derde van het Braziliaanse grondgebied waar een groot aantal endemische soorten voorkomt [qu’on ne trouve que là], voltooi Arnaud Gauffier. Dit ecosysteem heeft al 50% van zijn oorspronkelijke oppervlak verloren. "

Laat een soja-sector nieuw leven in Frankrijk?

Envol Vert en WWF nodigen de regering uit om deze "soja" -kwestie niet in de nationale strategie te laten om de geïmporteerde ontbossing te bestrijden. De eerste van de tracks is om onze import van soja te verminderen door de productie in Frankrijk van plantaardige eiwitten te verhogen. "Inclusief soja ook, die in sommige Franse regio's, waaronder het zuidwesten, heel goed groeit, herinnert Arnaud Gauffier zich. Deze Franse "soja" -sector begint vandaag langzaam opnieuw, met gecultiveerde oppervlakten die van 28.000 hectaren in 2008 tot 142.000 in 2017 stijgen.
Terres Univia, de interpenetratie van plantaardige oliën en eiwitten, beoogt
de 250.000 hectare in 2025. "We moeten ook zorgen voor de wederopbouw in Frankrijk van een soja-verwerkingssector die we in de jaren zeventig verloren hebben", zegt het hoofd van de landbouw bij WWF Frankrijk.

Het is echter onwaarschijnlijk dat Frankrijk ooit zal kunnen doen zonder deze Braziliaanse invoer van soja. "Maar we kunnen deze invoer al meer verantwoordelijk maken, zoals we vandaag proberen te doen met palmolie, moedigt Arnaud Gauffier aan. De teelt van soja in Brazilië hoeft niet ten koste te gaan van Cerrado. Er zijn 50 miljoen hectare gedegradeerde graslanden in Brazilië die wachten om te worden hersteld en gecultiveerd. Het probleem is dat het tegenwoordig nog steeds duurder is dan ontbossing. Importeurs ondersteunen en stimuleren vervolgens goede werkwijzen. "