Satanic Temple vervolgt Netflix over 'Chilling Adventures of Sabrina'

De Satanische Tempel maakte goed voor zijn bedreiging om te vervolgen Netflix en Warner Bros. hebben donderdag een aanklacht ingediend van $ 50 miljoen die hen beschuldigt van het weghalen van het Baphomet-beeld in de tempel om 'satanische paniek' in de Netflix-serie 'De kille avonturen van Sabrina' aan te wakkeren.

De Satanische Tempel is het best bekend om het leven moeilijk te maken voor regeringen die religieuze uitingen op publiek eigendom toestaan. De tempel heeft geprobeerd het Baphomet-beeld naast een afbeelding van de Tien Geboden op het Capitool van Oklahoma te plaatsen en is nu verwikkeld in soortgelijke rechtszaken tegen de staat Arkansas.

De tempel heeft een zekere hoeveelheid publiciteit gekregen voor die inspanningen en beweert nu dat de producenten van "Chilling Adventures of Sabrina" profiteren van haar werk. De rechtszaak, die donderdag in het Amerikaanse arrondissementsrechtbank in New York is ingediend, beweert dat vier afleveringen van de show een Baphomet-beeld hebben dat een opvallende gelijkenis vertoont met het beeld dat door de tempel is gemaakt.

Volgens het pak creëerde de tempel zijn standbeeld in 2013 en 2014, baserend op de iconografie uit de 19e eeuw. Het pak beweert dat het beeld verschillende elementen bevat die het een 'originele uitdrukking' maken en onderworpen zijn aan het auteursrecht. Het standbeeld toont twee kinderen die vol ontzag naar een mensenbeest met een geitenkopje kijken. De tempel zegt dat het standbeeld ongeveer $ 100.000 kostte om te ontwerpen en te bouwen.

Het standbeeld dat op de Netflix-show verschijnt, toont ook twee kinderen die eerbiedig naar de geitemens kijken. Het beeld verschijnt voor het eerst in de tweede aflevering van de show, als het brandpunt van de Witches Academy – de antagonisten van de show. De tempel beweert dat zijn auteursrechtelijk beschermde kunstwerk is gekaapt in dienst van een stereotype slechte voorstelling.

Netflix verwees de opmerking naar Warner Bros., die weigerde commentaar te geven.

Netflix Satanic Temple van gmaddaus op Scribd