Borstkanker: vroege vogels zouden minder risico lopen

Vrouwen die meer in de ochtend zijn dan 's avonds zouden minder snel last hebben van borstkanker dan anderen, volgens de bevindingen van een nieuwe wetenschappelijke studie.

  Borstkanker: minder risico voor vroege vogels?

© istock

Laat in de nacht en vroege vogels zouden niet hetzelfde risico op borstkanker lopen. Dit is zeker wat onderzoekers van de Universiteit van Bristol (Verenigd Koninkrijk) hebben gevonden, na het uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek, dat alles is ernstiger.

Gepresenteerd op een conferentie van het British Institute Against Cancer (NCRI) in Glasgow, vroege vogels vrouwen zou hebben Risico op borstkanker verminderd met 40% vergeleken met vrouwen die 'nachtbrakers' worden genoemd, die laat naar bed gaan en later opstaan ​​of 's avonds actiever zijn dan' s ochtends.

De studie suggereert dat onze interne klok, of circadiaans ritme, kan een rol spelen in onze waarschijnlijkheid om borstkanker te krijgen.

Om deze conclusie te bereiken, gebruikten wetenschappers een methode genaamd "Mendeliaanse randomisatie"Het gaat erom genetische varianten te gebruiken die verband houden met potentiële risicofactoren, in dit geval het circadiane ritme, om te bepalen of er een verband is tussen een ziekte en, in dit geval, borstkanker. Deze methode is beroemd betrouwbaarder dan andere observatiemethoden, omdat het gebaseerd is op genetische varianten en vooroordelen van omgevingsfactoren vermijdt.

De studie werd uitgevoerd op basis van de gegevens van 180.215 vrouwen uit het British Biobank-project en 228.951 vrouwen die deelnamen aan een genoom-brede studie naar borstkankerverenigingen uitgevoerd door het Breast Cancer Association Consortium (BCAC). Een totaal van 314 circadiane ritme-gerelateerde varianten werden geanalyseerd.

Het overschrijden van de gegevens toont aan dat wetenschappers een 40% lager risico op borstkanker voor vroege opstellers konden waarnemen in vergelijking met het risico van vrouwen die laat in de nacht leven. Het is ook gebleken dat vrouwen die langer dan 7 tot 8 uur slapen aanbevolen had een verhoogd risico van 20% per extra uur om borstkanker te krijgen.

Een bevinding die in de richting gaat van observaties met betrekking tot nachtwerk

De data-analyse concludeerde dat ongeveer één op de 100 "ochtend" -vrouwen borstkanker zullen krijgen, vergeleken met twee op de 100 vrouwen in de avondgroep.

"We willen graag verder werken aan de mechanismen die ten grondslag liggen aan deze resultaten, aangezien de verkregen schattingen gebaseerd zijn op vragen met betrekking tot ochtend- of avondvoorkeuren, en niet op de vraag of mensen eerder of later opstaan laat op de dag"Zei Rebecca Richmond, hoofdauteur van de studie. "Met andere woorden, het veranderen van uw gewoonten kan uw risico op borstkanker niet veranderen, het kan complexer zijn dan dat. Echter, de resultaten van onze studie […] in lijn met eerder onderzoek dat de rol van het nacht werk enblootstelling aan nachtlicht als een risicofactoren voor borstkanker", Concludeerde de onderzoeker.

Bron: University of Bristol

Om ook te lezen