Het gedeelde medische dossier wordt officieel gelanceerd

Minister van volksgezondheid Agnès Buzyn probeert wat haar voorgangers al meer dan tien jaar niet hebben kunnen doen: elke Fransman toegang geven tot een online gezondheidsdossier. Het doel is om binnen vijf jaar 40 miljoen records te bereiken.

Het gedeelde medische dossier wordt officieel gelanceerd

© iStock

Deze advertentie heeft een beetje de déjà vu. Maar de gezondheidsautoriteiten hebben besloten te geloven: deze dinsdag 6 november 2018 markeert het start het Shared Medical Record (DMP). De minister van volksgezondheid, Agnès Buzyn, wordt vergezeld door de directeur van de ziekteverzekering, Nicolas Revel, en de voorzitter van de federatie van patiëntenverenigingen Frankrijk Assos Health, Alain-Michel Ceretti, om het apparaat officieel te lanceren.

Dit project is meer dan tien jaar geleden uitgekomen, wordt verondersteld het zorgpad van de Fransen vergemakkelijken verbetering van de patiëntinformatie, coördinatie van gezondheidswerkers en kwaliteit van de zorg door middel vantoegang tot informatie in real time. Hoewel hij dacht van de voormalige minister van volksgezondheid, Philippe Douste-Blazy, was hij dat toch moeilijk in te voeren, vooral vanwege technische problemen. De vorige minister, Marisol Touraine, nam deel aan het herstel van het DMP, dat werd voorgelegd aan een eerste ontwikkelingsfase op verschillende afdelingen, met de hulp van het National Health Insurance Fund (CNAM).

Professionals aanmoedigen

Momenteel zijn bijna 1,2 miljoen gevallen gecreëerd, volgens de CNAM. Het doel van de afdeling zou zijn om de komende vijf jaar 40 miljoen te bereiken. Er zijn verschillende "pushes" ingevoerd om professionals en patiënten aan te moedigen zich tot de DMP te wenden. Het is nu mogelijk omopen uw eigen account op internet, met agenten van ziekenfondsen, professionals en gezondheidsfaciliteiten.

Ziektekostenverzekering heeft nu het recht om automatisch een aflossingshistorie in te voeren over twee jaar, apothekers ontvangt één euro per open DMP, en artsen kunnen profiteren van een financiële prikkel om bestanden aan te maken. Het valt nog te bezien of, vanuit een technisch oogpunthet project zal erin slagen zijn vele beloftes van uitvoerbaarheid, snelheid en veiligheid waar te maken.

Om ook te lezen