Hoe sterker, hoe beter - koffie beschermt onze hersenen

Koffie – een natuurlijke bondgenoot van de gezondheid van de hersenen

Koffie is een van de favoriete drankjes van de Duitsers. Het wekt energieën, motiveert en stimuleert. Wat voorheen onbekend was: koffie beschermt onze hersenen tegen dementie zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Hoe sterker de gebrande bonen zijn, des te effectiever de beschermende functie, meldt een Canadees onderzoeksteam in een recente studie.

In tegenstelling tot eerdere aannames komen steeds meer gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie aan het licht. Onderzoekers van het Canadese onderzoeksinstituut Krembil in Toronto hebben onlangs ontdekt dat koffieconsumptie de kans op het ontwikkelen van dementie zoals Alzheimer of Parkinson verkleint. Voor het beschermende effect lijken met name verbindingen verantwoordelijk te zijn, die ontstaan ​​tijdens het roostproces van de koffiebonen. De studieresultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift "Frontiers in Neuroscience".

Een Canadees onderzoeksteam heeft onlangs ontdekt dat verbindingen in koffie gemaakt tijdens het roostproces de hersenen beschermen tegen cognitieve achteruitgang. (Afbeelding: dimakp / fotolia.com)

Koffie beter dan zijn reputatie

Is koffie gezond of schadelijk? Talloze studies zijn de afgelopen jaren tegen deze kwestie opgeworpen. In het verleden werd koffie als tamelijk ongezond beschouwd, omdat men beweerde dat het een dehydraterende werking had die nu als weerlegd wordt beschouwd. Koffie is zelfs gezonder dan de meeste mensen denken. Het is kalmerende en stimulerende op hetzelfde moment en wordt verondersteld om type II diabetes en hart-en vaatziekten te voorkomen. Het laatste onderzoek suggereert ook dat koffie onze hersenen kan beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten. Hoge koffieconsumptie kan echter ook bijdragen aan hyperaciditeit en dus maagproblemen en reflux bevorderen.

Roosteren brengt het beschermende effect met zich mee

Een Canadees wetenschapsteam heeft bewezen dat het drinken van bepaalde koffies de gezondheid van de hersenen ten goede kan komen. Maar hoe ondersteunt de populaire warme drank de cognitieve functie? De onderzoekers vonden de basis van de beschermende mechanismen niet in cafeïne, maar in verbindingen die vrijkomen bij het branden van de koffiebonen.

Hetzelfde effect voor cafeïnevrije koffie

Een zwaar geroosterde cafeïnevrije koffie, evenals een sterk gebrande cafeïnevrije koffie en een licht geroosterde cafeïnevrije koffie werden onderzocht. Het team ontdekte dat de zwaar geroosterde soorten, ongeacht cafeïne, een sterker beschermend effect hebben. In verdere testen kristalliseerde een aantal verbindingen, de zogenaamde fenylindanen, als verantwoordelijk voor het positieve effect. Deze verbindingen vormen zich tijdens het roostproces en geven de koffie zijn typisch bittere smaak.

Hoe beschermen de gebrande verbindingen onze hersenen?

Volgens de onderzoekers zorgen de geroosterde stoffen in koffie ervoor dat minder toxische eiwitten aan de hersenen kunnen binden. Deze zogenaamde tau en bèta-amyloïde eiwitten zetten zich af als plaque in de hersenen en worden beschouwd als neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

Het lange roostproces is cruciaal

Zoals het onderzoeksteam benadrukt, is in het bijzonder een lange braadtijd verantwoordelijk voor de vorming van de beschermende roosterverbindingen. Het maakt niet uit of de koffie cafeïnevrij is of niet. Het sterkste beschermende effect op de hersenen is daarom gebaseerd op de donkere geroosterde variëteiten.

Moeder natuur is de beste apotheker

Het Canadese team is enthousiast over de ontdekking, vooral omdat het beschermende effect afkomstig is van een volledig natuurlijk proces. Dit vereist geen synthese in het laboratorium en maakt het medicijn zo gemakkelijk te produceren en overal verkrijgbaar. "Moeder Natuur is een veel betere chemicus dan wij", legt Dr. Ross Mancini, een van de vooraanstaande wetenschappers van het onderzoek, in een persbericht over de studieresultaten.

Is koffie nu een remedie tegen dementie?

"Het doel van deze studie was om te laten zien dat er eigenlijk componenten in koffie zijn die nuttig zijn voor het afweren van cognitieve achteruitgang," concludeert Mancini. Deze processen zijn erg interessant, maar het is nog te vroeg om koffie als geneesmiddel te verklaren, waarschuwt de expert. (Vb)

,