Koffie kan het risico op darmkanker verminderen

Door Silvia Aeschbach, 9 november 2018

Onderschatte opmars: steeds meer onderzoeken bewijzen het gezondheidsbevorderende effect van koffie. (Foto: iStock)

Vanaf de ochtend is de eerste grote uitdaging van elke dag voor mij. Zonder een behoorlijke portie cafeïne – in de vorm van een dubbele espresso met wat melk, die ik mijn lichaam geef voordat ik in bed opsta – ben ik in orde van niks. Het feit dat ik in het verleden keer op keer heb gehoord dat koffie ongezond is, bijvoorbeeld omdat het het lichaam uitdroogt, houdt me niet tegen. Bovendien lees ik de laatste tijd steeds meer over onderzoeken die precies het tegenovergestelde bewijzen. Vorig jaar maakte bijvoorbeeld een grootscheepse studie onder meer dan een half miljoen deelnemers in tien Europese landen de krantenkoppen die concludeerden dat degenen die koffie drinken langer leven. Omdat koffie blijkbaar verschillende gezondheidsrisico's vermindert.

"Koffie vermindert risico op darmkanker" was een van die koppen. Het Duitse gezondheidsportaal (DGP) plaatste deze titel op de samenvatting van een onderzoek dat werd uitgevoerd in de Saoedische provincie Mekka. De onderzoekers uit Jordanië en Saoedi-Arabië vergeleken de eetgewoonten van patiënten met dikkedarmkanker met die van gezonde personen. De onderzoekers ontdekten dat "sommige voedingsmiddelen een beschermend effect hebben op colorectale kanker", aldus de samenvatting: "Zuivelproducten (1 tot 5 porties per dag), peulvruchten (3 tot 5 porties per dag), bladgroenten (1 maximaal 5 porties per dag), olijfolie (1 tot 5 porties per dag), zwarte thee (minstens 3 kopjes per dag) en koffie (minstens één kop per dag) het risico op darmkanker. »

Sportiever dankzij koffie?

In dezelfde DGP-nieuwsbrief met het onderzoek naar colorectale kanker kwam ik het abstracte tegen van een onderzoek door wetenschappers van de Australische universiteit van Queensland, waarin wordt gesteld dat het drinken van koffie atletisch maakt. Tina Skinner, een onderzoeker aan de Faculteit der Gezondheid en Gedragswetenschappen van de School of Human Movement and Nutrition Sciences van Queensland, ontdekte dat vrouwen die elke dag een of twee kopjes koffie of thee drinken, minder moe en meer voelen Heb energie. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van een langetermijnonderzoek met meer dan 7.500 vrouwen. Voor koffiedrinkers is de kans om een ​​aanbevolen trainingsniveau te bereiken 17 procent, en voor theedrinkers 13 tot 26 procent hoger dan voor vrouwen die zich onthouden van deze stimulans. Tina Skinner vermeldt ook dat cafeïne ook wordt geassocieerd met een vermindering van het risico op diabetes type 2, dementie en verschillende soorten kanker.

Dergelijke berichten maken me natuurlijk blij als koffiedrinker. Want naast het gezondheidsbevorderende effect: een versgezette koffie smaakt gewoon ongelooflijk goed. Alleen de bewering dat koffie drinken sportief actief is, kan ik niet bevestigen aan de hand van mijn ervaring. Maar wat is er nog niet, dat kan nog steeds zijn.