Vrouwen die deelnemen aan borstonderzoek hebben binnen zestig jaar een '60% lager risico om dood te gaan aan de ziekte '

Vrouwen die deelnemen aan borstonderzoek hebben een significant groter voordeel van behandelingen dan degenen die niet gescreend worden, heeft een studie gevonden.

Degenen die ervoor kozen om deel te nemen aan een georganiseerd borstkanker screeningsprogramma hadden een 60 procent lager risico om dood te gaan aan de ziekte binnen 10 jaar na de diagnose, onthulde onderzoek onder leiding van Queen Mary University of London.

De studie, bij meer dan 50.000 vrouwen, vond ook dat 47 procent minder risico op overlijden aan borstkanker binnen 20 jaar na de diagnose.

Onderzoekers zeggen dat dit voordeel optreedt omdat screening kanker in een eerder stadium detecteert, wat betekent dat ze veel beter reageren op de behandeling.

Het onderzoek, gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Cancer van de American Cancer Society, werd beschreven als 'baanbrekend' door een leidende liefdadigheidsinstelling.

Vrouwen die deelnemen aan borstonderzoek hebben een 60% lager risico op overlijden van borstkanker in de eerste 10 jaar dan degenen die niet gescreend zijn, een onderzoek door Queen Mary University, Londen, heeft gevonden

Vrouwen die deelnemen aan borstonderzoek hebben een 60% lager risico op overlijden van borstkanker in de eerste 10 jaar dan degenen die niet gescreend zijn, een onderzoek door Queen Mary University, Londen, heeft gevonden

Vrouwen in Engeland tussen de 50 en 70 worden momenteel automatisch uitgenodigd voor borstkankerscreening om de drie jaar, met hun laatste uitnodiging tussen hun 68e en 71e verjaardag.

Het screeningprogramma wordt uitgevoerd door Public Health England en tests worden uitgevoerd door NHS-ziekenhuizen.

Maar het aantal vrouwen dat zich aanmeldt, is in een decennium gedaald tot het laagste niveau, met een participatiegraad van gemiddeld meer dan 70 procent.

Het aantal participaties varieert enorm in het hele land, met lagere percentages in armere delen van de binnenstad.

Senior auteur Professor Stephen Duffy van de Queen Mary University in Londen zei: 'Recente verbeteringen in behandelingen hebben geleid tot een afname van de sterfte door borstkanker.

'Echter, deze nieuwe resultaten tonen de essentiële rol die screening ook moet spelen, waardoor vrouwen een veel groter voordeel van moderne behandelingen hebben.

'We moeten ervoor zorgen dat de deelname aan borstscreeningsprogramma's verbetert, vooral in sociaal-economisch achtergestelde gebieden.'

De studie omvatte 52.438 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 69 jaar in het graafschap Dalarna, Zweden, gedurende 39 jaar van de screening (1977-2015).

WIE KOMT IN AANMERKING VOOR BORSTKANKER SCREENING EN HOE WERKT HET?

Wat is borstkankerscreening?

Screening is een procedure waarmee artsen borstkanker kunnen vangen terwijl het nog in de kinderschoenen staat en daarom gemakkelijker te behandelen is.

Het betreft een röntgentest – ook bekend als een mammogram – om te controleren op tekenen van kanker die te klein zijn om te zien of te voelen.

De resultaten van het mammogram worden binnen twee weken naar de vrouwen en haar huisarts gestuurd. Ongeveer 5 procent wordt teruggebeld voor verdere tests.

Wie komt in aanmerking?

Elke betrokken vrouw die mogelijk borstkanker heeft, kan hun huisarts bezoeken en doorverwezen worden voor een screening.

Maar in erkenning dat het risico op het krijgen van borstkanker toeneemt met de leeftijd, zouden alle vrouwen tussen 50 en 70 die bij een huisarts geregistreerd zijn, automatisch voor screening om de drie jaar moeten worden uitgenodigd.

Vrouwen worden voor het eerst uitgenodigd voor screening tussen hun 50e en 53e verjaardag, hoewel ze in sommige gebieden vanaf de leeftijd van 47 worden uitgenodigd als onderdeel van een proef.

Hoe zijn ze uitgenodigd?

Het screeningproces wordt gecontroleerd door Public Health England, dat een IT-systeem gebruikt om uitnodigingen te verzenden.

Alle patiënten kregen een stadium-specifieke behandeling volgens de nieuwste nationale richtlijnen, ongeacht de wijze van detectie.

Eerdere studies hebben screenings gekoppeld aan een 10-20 procent minder waarschijnlijk risico op overlijden door borstkanker.

De onderzoekers, onder leiding van dr. Laszlo Tabar, van het Falun Central Hospital in Zweden, gebruikten een nieuwe methode om de evaluatie van de impact van georganiseerde mammografiescreening op overlijden door borstkanker te verbeteren door de jaarlijkse incidentie van borstkanker te berekenen die de dood binnen 10 jaar veroorzaakte en binnen 20 jaar na diagnose van borstkanker.

Experts zijn het erover eens dat regelmatig borstonderzoek voordelig is bij het vroegtijdig identificeren van borstkanker, volgens de NHS, en vrouwen hebben minder kans op borstamputatie of chemotherapie.

Echter, dit jaar werd onthuld dat 450.000 vrouwen levensreddende scans werden geweigerd en tot 270 stierven vroeg na een 'kolossaal' IT-falen in de NHS die bijna een decennium duurde.

De slachtoffers tussen 68 en 71 werden nooit brieven gestuurd met de laatste routine borstonderzoek vanwege een IT-fout die duurde van 2009 tot dit jaar.

Ongeveer 150.000 van deze vrouwen stierven en de voormalige minister van Gezondheid Jeremy Hunt gaf toe dat 135 tot 270 van hen borstkanker hebben ontwikkeld die hun leven verkortten.

Vrouwen waren gerustgesteld dat ze hun laatste uitnodigingen zouden ontvangen voor het einde van mei 2018.

Rachel Rawson, klinisch verpleegkundig specialist bij Breast Cancer Care, zei: 'De schokkende tekortkomingen die eerder dit jaar zijn onthuld bij het uitgeven van uitnodigingen mogen niet nog een keer gebeuren.

'Dit baanbrekende onderzoek onderstreept nadrukkelijk dat de diagnose gediagnosticeerd wordt door screening, betekent een langere levensduur voor veel, veel vrouwen, omdat behandeling effectiever is naarmate er sneller borstkanker wordt ontdekt.'

De NHS schat dat het screeningsprogramma ongeveer één leven redt voor elke 200 vrouwen die gescand zijn op borstkanker, wat neerkomt op ongeveer 1.300 levens die elk jaar in het VK worden bespaard.

Screening kan echter als onnodig leed worden beschouwd.

Ongeveer drie op de 200 gescreende vrouwen worden gediagnosticeerd met een kanker die nooit levensbedreigend zou zijn geworden, wat overeenkomt met ongeveer 4.000 vrouwen die elk jaar onnodige behandeling krijgen.

Mevrouw Rawson zei: "Het is van cruciaal belang dat elke in aanmerking komende vrouw kan rekenen op de mogelijkheid om screening bij te wonen, en mensen ouder dan 70 moeten worden geïnformeerd dat zij mammogrammen kunnen aanvragen als zij daarvoor kiezen.

'Vrouwen mondig maken om de juiste gezondheidskeuzes voor hen te maken met duidelijke, gebalanceerde informatie moet een absolute prioriteit zijn.'

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN BORSTKANKER?

Ongeveer 55.200 mensen worden elk jaar gediagnosticeerd met borstkanker in het Verenigd Koninkrijk. Een op de acht vrouwen ontwikkelt de ziekte tijdens hun leven.

De ziekte kan een aantal symptomen veroorzaken, maar het eerste zichtbare symptoom is meestal een klomp of een gebied met verdikt borstweefsel.

De meeste borstknobbels zijn niet kanker, maar het is altijd het beste om ze door uw arts te laten controleren.

Volgens NHS Choices moet u uw huisarts ook raadplegen als u een van de volgende dingen opmerkt:

  • Een verandering in de grootte of vorm van één of beide borsten
  • Afgifte van een van uw tepels, mogelijk met strepen bloed
  • Een knobbel of zwelling in een van je oksels
  • Doorsnijdend op de huid van je borsten
  • Een uitslag op of rond je tepel
  • Een verandering in het uiterlijk van uw tepel, zoals verzonken in uw borst

Borstpijn is meestal geen symptoom van borstkanker.

.