Wat gebeurt er met Isaac Hayden? Rafa op middenvelder - en of hij in Newcastle wil blijven

Isaac Hayden heeft eindelijk zijn focus herwonnen en kan nu het seizoen van Newcastle United positief beïnvloeden, meent Rafa Benitez.

De Magpies-manager geeft echter toe dat hij niet zeker weet of de 23-jarige – die in de zomer een overdrachtsverzoek heeft ingeleverd – nu op lange termijn op Tyneside wil blijven.

De persoonlijke situatie van de middenvelder – zijn jonge dochter is bij haar moeder in Wales – leidde Hayden om Benitez te vragen of hij St James 'Park kon verlaten vóór het begin van de campagne.

En hoewel Benitez Hayden een flexibel trainingsschema heeft aangeboden en elke gelegenheid om zijn jonge gezin te bezoeken, was de United-manager niet bereid om de voormalige Engelse Under-21 international tijdens de zomer te verkopen.

Het is duidelijk dat Hayden's persoonlijke problemen ook zijn spel beïnvloedden en nadat hij in augustus naar Cardiff City was gestuurd voor een gevaarlijke tackle, kwam de middenvelder sindsdien zelden meer voor.

Hayden maakte 59 competitieduels voor Newcastle tijdens zijn eerste twee seizoenen op Tyneside nadat hij in de zomer van 2016 bij Arsenal kwam, maar hij speelde slechts driemaal deze termijn en werd soms zelfs weggelaten uit alle matchday-squadronden.

Newcastle heeft tot nu toe een tekort aan opties in het defensieve middenveld tot nu toe getoond, met alleen Mo Diame die in Hayden's afwezigheid als een destructieve kracht kon fungeren in de machinekamer.

Video laden

Video niet beschikbaar

Maar hoewel Hayden achter Diame, Jonjo Shelvey en Ki Sung-yueng staat op het middenveld, is Benitez van mening dat de 23-jarige nu in de juiste stemming is om een ​​positieve invloed te hebben op Newcastle's seizoen.

Op zaterdag maakte Hayden pas zijn derde optreden van het seizoen – en zijn eerste in bijna twee maanden – toen hij tijdens de tweede helft van Newcastle's 2-1 overwinning op AFC Bournemouth in St James 'Park kwam.

En aangezien de 14e geplaatste Magpies een hectische, feestelijke lijst hebben die volgende maand verschijnt, is de terugkeer van Hayden naar de perfecte tijd gekomen.

"Het gaat goed, aan het begin van het seizoen was het allemaal een beetje in de war, maar hij is OK," antwoordde Benitez toen hem gevraagd werd naar het gebrek aan voetbal van Hayden tot nu toe dit seizoen en zijn huidige mentale toestand.

Isaac Hayden van Newcastle United reageert nadat het een rode kaart heeft gekregen
Isaac Hayden werd in augustus teruggestuurd naar Newcastle United in Cardiff City

"Hij speelde tegen Cardiff en werd uitgesteld, wat ik natuurlijk niet verwachtte." Daarna, met Diame en Shelvey goed spelen, heeft Ki nu ook de Premier League-ervaring, dus het was moeilijk voor hem.

"Vanwege de balans van de bank, hebben we beslissingen om altijd te maken [about whether we have two midfielders among the substitutes], maar het gaat goed met hem.

"Hij was een belangrijke speler voor ons [over the past two seasons] maar, omdat aan het begin van het seizoen alles een beetje verkeerd was, hij moest settelen.

"Je kon tegen Cardiff zien – ik beschuldig hem niet – maar hij was niet gefocust, en ik had het niet verwacht. Hij werd weggestuurd omdat hij, voor mij, erg opgewonden was en indruk wilde maken.

"Het was verkeerd voor hem, maar als hij blijft trainen zoals hij de laatste paar weken heeft gedaan, dan krijgt hij kansen om te spelen."

Het is duidelijk dat een van de redenen waarom Benitez zo terughoudend was om Hayden in de zomer te verkopen, was dat hij niet overtuigd was dat United in staat zou zijn om een ​​geschikte vervanger te tekenen die op Premier League-ervaring kon pochte.

Dergelijke zorgen kunnen Hayden verhinderen om ook in januari te vertrekken – zelfs gezien zijn gebrek aan voetbal van het eerste team dit seizoen – mocht de in Chelmsford geboren middenvelder opnieuw een exit proberen.

Benitez was terughoudend toen hem werd gevraagd of Hayden zijn verzoek om weg te gaan had ingetrokken, maar stond erop dat het hoe dan ook niet van belang was voor de komende twee maanden, gezien het feit dat de middenvelder niet in staat is tot januari op zijn vroegst te verhuizen vanwege het feit dat we momenteel buiten zijn. een van de twee toegestane Premier League-handelsperioden.

Isaac Hayden
Isaac Hayden was een integraal lid van de eerste ploeg van Newcastle tijdens de voorgaande twee seizoenen

"Ik sprak met hem en het gaat goed," zei Benitez toen hij werd gevraagd of Hayden van gedachten is veranderd en nu op Tyneside wil blijven.

"Op het moment dat hij hier wil zijn, denk ik van wel, maar we zullen het in de toekomst zien. Het maakt trouwens niet uit, want hij is hier [until January at the very least] – en hij moet doorgaan. '

.