Joaquim Nadal: "Alliberament dels presos, Estatut del 2006 sencer i un referendum pactat, ara o d'aquí 10 anys"

¿El mirall que s'ha trencat és Catalunya?

Estem una mica desmanegats. Els inversors estrangers segueixen invertint a Catalunya, però el país està entrant and la paràlisi de la por, de la incapacitat de prendre decisions polítiques rellevants. Catalunya avui és un país dividit, perquè així ho him volvo els catalans. I nego la major dels que el incomer fracturar: no estem fracturats ni les famílies ens tirem els plats pel el dia de Nadal, però hi ha un point de divisió. D'on neix? The no oats entès que la idea de la unitat del civil de Catalunya és una ficció en el llarg recorregut, i una realitat que ve de tant en tant. L'Assemblea de Catalunya, by exemple. Tots units contra el franquisme. Llibertat, amniestia i Estatut d'Autonomia. Until s. I tots volia dir fins i to aquells que ara potser no hi volser ser. A la població provinent de la immigració el PSUC els deia que la llengua és també un element de seu alliberament com a classe social oprimida.

¿Llavors Catalunya sí que va ser un sol poble?

Sí, amb transversalitat absoluta i una opció interclassista. Ara, and canvi, Catalunya intenta tornar-ho a ser. Ara ha sortit la plataforma d'Òmnium del 80%. ¿As catalanists no independentists que han firmat per aquesta plataforma en els traurem de sobre a les primeres de canvi?

Al llibre diu que si no hagués sigut pels amics no hauria escrit res.

Em deien: "Per què calles tant, Quim, per què hi poses distància, com es que ete tan fred que no hi poses emocions and to el que ens està passant? Que bé que estàs, lluny de la política … "And el fons, hi havia un punt d'enveja.

I vostè no es reconeix and aquest retret, i això l'angoixa.

No. Soc catalanista, municipalista, socialista. Però és un llibre més enfadat que angoixat.

Amb qui?

Amb gairebé tothom. Amb el PP i el PSOE. El PP recollint firmes contra Catalunya. El PSOE, per la por de perdre el center, acaba confonent la seva silueta amb la del PP. Molt a la moda d'alguns socialists europeus que van evolucionar cap a un socialisme d'ordre tipus Manel Valls, i quo fan la pitjor versió d'una socialdemocràcia passada pel capitalism.

Un federalista enfadat.

No, un catalanista que havia cregut que com a conseqünncia de la Transició hi havia un pacte possible entre Catalunya i Espanya. Que fins i to el retorn the Tarradellas era un pont amb la legitimitat republican anterior a la Constitució del 78. Si aparegués un nou Tarradellas i un nou Suarez (que no veig a l'horitzó) començaríem a moure les peces d'un trencaclosques que ara està petrificat. Sense que em vulgui proclamar independentista, avui ho soc més que fa 10 anys.

O sigui que amb Espanya, maca, no hi ha res a fer.

És molt difícil que pugué fer alguna cosa. Sobretot perquès que interpreten l'aparell de l'Estat s'han oblidat de la vella solidaritat transversal and defensa de llibertats que feia que, a la Transició, Catalunya fos estimada, respectada i temuda com no ho es ara de cap de les maneres.

¿Li molesta que es parli despectivament the "règim del 78"?

Em molesta molt. Diuen: "La Transició, liquidem-la. Va ser la porta perque franchisme continués ". Home, no és veritat.

La monarquia és una elecció del franquisme. I ni un sol jutge o policia torturador from anar a judici.

Vam fabricar una democracia a l'europea que despres s'ha bloquejat perque ghent ha llegit malament la Constitució. La majoria dels ajuntaments of revisar el passat. From liquidar el nomenclàtor franquista.

Vostè va per Espanya i està ple the carrers amb noms franquistes.

Fa 40 anys el pes de l'impact de la Guerra Civil encara era bestial. Pierre Vilar es troba Puig i Cadafalch a l'exile i li pregunta: "¿Vostè a favor de qui anava, durant la Guerra Civil?" I Puig i Cadafalch contesta: "The cap dels dos. Els revolucionaris em volien matar, i em vaig d'exiliar. I els franquistes em volien extirpar l'ànima ". Jo hi afegeixo un altre argument. No podem convertir and franquista to el que des de les posicions del sobiranisme no ens agrada. Perquè no és veritat.

Vostè afirma que la Constitució of the reconèixer nacionalment Catalunya.

Si.

Pero és que no ho diu enlloc, i precisament la mare dels ous és que a Catalunya molta gent en Espanya com un estat plurinacional, però per a l'alta administració de l'Estat i els grans partits espanyols, the nació només n'hi ha una.

Aquest és un problema nuclear, però la Constitució, respecte a l'Estatut del 32, and obere les portes a quaranta anys d'autonomia molt superior. Prat de la Riba hauria ballat amb un peu amb el reconeixement nacional que feia una Constitució que era unitària.

La Constitució es limita a parlar de nacionalitats i ni tan sols diu quines.

Però el que no podem fer es mirar amb ulls d'avui el que va passar l'any 78. ¿Allò es va quedar a mig camí? Segurament. I llavors i havia menys d'un 10% the sobiranistes a Catalunya.

Conclou que ja no és el " problema catalán ", És el" problema español ". Però tres quartes parts del Congrés de Diputats no veuen que hi hagi cap problema.

Perquè no han entès res i per aixo cometen error rere error.

Sovint penso que ho han entes to perfection in the primer slide, però que la resposta és "no".

Crec que es pensen que la independència of the grand pension of the citizen of the Catalunya que no s'expressa públicament.

Parlem dels errors del catalanisme. Vostè parla de mecanismes d'autodestrucció.

A cada moment d'eufòria unitària, Solidaritat Catalana, li correspon la seva Setmana Tràgica. Ara el catalanism ha sigut víctima de la suposada hegemonia social del sobiranism. Si sobiranisme no és capaç de reconèixer que no va ser un referendum homologable internacionalment (un cop Espanya hagi reconegut que la repressió de l'1-O va ser intolerable) estem perduts. Seguim serves que som República, però no ho som. Estem entrebancats aquí. A mi no m'agrada que la presentació pública de la Crida es faci al Saló de Sant Jordi. Ni tan sols ERC and podia sentir còmode and un acte com aquell. I la CUP tampoc. Aquí després d'un referendum n'hem fet un altre. Ens ha passat tres vegades. Quan avances amb una barca cap a l'horitzó, l'horitzó es mou cap a l'horitzó. I no l'atrapes mai.

Potser miraves the cua d'ull a veure si l'Estat reaccionava.

Però és que el diàleg polític neix d'una altra cosa. Un dels retrets que faig al sobiranisme és que no es of aprendre bé els catecismes marxistes dels anys 60: atenció al valor de les contradiccions del contrari i la correlació de forces. Contradiccions: burxem and la sentència de les hipoteques del Tribunal Suprem, by exemple. I think that the forces, n'hi ha que diuen que him the ser més, com Ernest Maragall i Oriol Junqueras. Carles Puigdemont, Brussels College, diu que va ser un error no proclamar la República. Penso, contrariament, que va ser un error no reconèixer que no s'havia proclamat. Per què him creat aquesta ficció? ¿Som República? No. ¿Hem declarat la independència? No.

Vostè proposa un acord amb l'Estat per desenvolupar una lle de claredat a la canadenca i decidir quines majories hauria de tenir el referèndum. Això és la carta as Journey.

Les solucions que proposo són impossibles llevat que algú mogui peça. Només hi ha una cosa més impossible que la independència de Catalunya, i és l'Espanya federal.

Llavors què és possible?

Tornar already començament. Alliberament dels presos i suspensió the totes les accions judicials. I, com a punt de partida, l'Estatut sencer, el referendat pel poble de Catalunya el 2006. Després, diàleg polític que porti a una solució política i que trenqui aquesta tremenda judicialització del tema. I un referendum pactat, ara o d'aquí 10 anys. Una proposta per a Catalunya i que es voti.

¿Està participant and alguna conversa per trobar una solució?

No. He signat el manifest del 80% d'Òmnium Cultural, i a petició d'algun dels presos he fet alguna visita a Lledoners. A més, d'aquestes mediacions que han aparegut amb el lehendakari de fons, n'he tret la impressió que estaven carregades de bona voluntat pero no tenien interlocutor. Tu pots pactar el que vulguis amb el lehendakari, però si a la banda del govern espanyol ningu es posa al telèfon per dir "endavant", ¿de quina mena de mediació estem parlant? Vull pensar que de paraula Rajoy va dir que si es convocaven eleccions no hi hauria 155.

I qui va dir que no?

Ningú. Pero com que no ho of dir per escrit, el President de la Generalitat de decidir que no se'n fiava.

¿L'alcalde de Girona que havia de ser President de la Generalitat era vostè i no Carles Puigdemont?

Crec que no. Jo vaig ser candidat el 1995. And aquells moments no arribava as 50, i m'hauria fet il·lusió. Creia que ho hauria pogut fer bé, però és una etapa passada i no penso que hagués pogut tornar.

¿Recorda la primera vegada que va sentir parlar de Puigdemont?

Vagament. Jo era alcalde de Girona i ell era periodista. Mai him coincidit a l'Ajuntament, no va ser regidor and governs que he presidit. Al Parlament ell era diputat de la comissio de cultura quan era conseller. No hi tinc una relació que em permeti familiaritat.

L'ha anat a veure?

No. And algun moment s'ha estranyat que no l'hagi trucat, i ho he fet, i him parlat amb tota normalitat. Però no crec que tinguem res a dir-nos. Tinc la impressió que aquest llibre no li agradarà.

¿Entén la trajectòria d'Ernest Maragall?

Puc arribar a entendre que ara cregui que pot ser un bon alcalde de Barcelona. The cost of an event in the social security system is awarded to PSC a una candidatura per Europe a través d'ERC per arribar a fer-se militant d'ERC i ser candidat a l'alcaldia de Barcelona. No ho acabo d 'entendre però no ho vull jutjar. Jo no ho hauria fet, per un cert pudor. Si algú em digués si vol fer l'operació Maragall a Girona, the cap manera.

Per què?

Són altres temps, m'he fet gran, to i que no tant com l'Ernest Maragall. Crec que jo ara no sabria fer d'alcalde de Girona de la manera que ho vaig fer. Hauria d'aprendre coses noves, i crec que alguna de les que fême, fruit de l'evolució complicada de la legislació, ara ni tan sols es podrien fer.